Nádas Kopasz kajak páros

Világbajnok a Nádas, Kopasz kajakpáros – egy ezüst és négy bronz a magyar mérleg vasárnap

Helyi hírek Sport Világ

A MVM Szeged VE versenyzője, Nádas Bence és a szegedi-algyői Kopasz Bálint kajakpáros aranyérmet szerzett 500 méteren a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokságon, a vasárnapi döntőkben további egy ezüstöt, valamint négy bronzot szereztek a magyar versenyzők.

A párosban szombaton Kiss Blankával aranyérmes Lucz Anna K-1 200 méteren tavaly második lett a dán Emma Jörgensen mögött, aki most nem volt ott a mezőnyben. Az UTE 23 éves versenyzője remekül tartotta magát, harcban volt a második helyért, de végül a szlovén Anja Osterman után harmadikként haladt át a célvonalon.

A férfiak hasonló számában a Tokióban olimpiai negyedik Csizmadia Kolosnak az volt a célja, hogy előrébb lépjen a 2021-es ötödik helynél, s ez sikerült is neki. A Budapesti Honvéd 26 éves kajakosa szoros versenyben lett harmadik úgy, hogy remekül rúgta be a hajóját.

A rutinos Noé Bálint és a londoni olimpia ezüstérmese, Kulifai Tamás duója tavaly Koppenhágában harmadik lett a kajak kettes 1000 méteren, s most sikerült megismételnie ezt az eredményt. Taktikusan versenyeztek, sokáig a 4-5. helyen haladtak, majd a hajrában elmentek a dánok és a szlovákok mellett, és a fölényes győzelmet arató németek, valamint az olaszok mögött újfent megszerezték a bronzérmet.

A vb-újonc Rendessy Eszter szombaton a hetedik helyen végzett az olimpiai egyes számban, 500 méteren, ezren azonban az esélyesek közé tartozott, s ennek megfelelően is versenyzett. Az UTE ifjúsági olimpiai és világbajnok kajakosa az egyre erősebb szembe szélben szinte végig a második helyen haladt az ausztrál Alyssa Bull mögött, aki az egész táv alatt bírta a saját maga által diktált tempót. A 20 éves Rendessy ugyanígy haladt mögötte, magabiztosan tartotta a második helyet, s ezzel megszerezte pályafutása első felnőtt vb-érmét.

Az MVM Szeged VE sportolója, Nádas Bence és az algyői-szegedi, de győri színekben versenyző Kopasz Bálint 500 méteres kajakkettes remekül versenyzett a döntőben: a visszalőtt első rajt után a másodikat jól kapták el, a 250 méteres ellenőrzőpontnál pedig a portugálok és az ausztrálok mögött a harmadik helyen haladtak át. A hajrá nagyon szorosnak ígérkezett, de hogy ez ne így legyen, arról a magyarok gondoskodtak, az utolsó száz méteren ugyanis robbantottak, faképnél hagyták ellenfeleiket, s tisztán elsőként értek be. Kopasz Bálint az ezer egyesben aratott szombati diadala után a második olimpiai számos győzelmét aratta Kanadában.

Zárásként a Bragato Giada, Balla Virág, Takács Kincső és Nagy Bianka alkotta 500 méteres kenunégyes harmadik lett az öthajós mezőnyben.

Borítókép: Nádas Bence és Kopasz Bálint megküzdött a szembeszéllel, fotó: MKKSZ