Kopasz Bálint

Az algyői-szegedi Kopasz Bálint 1000 méteren, a női kajakpáros 200-on világbajnok

Helyi hírek Sport Világ

A magyar versenyzők jól szerepelnek a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokságon: a győri színekben versenyző algyői-szegedi Kopasz Bálint visszaszerezte világbajnoki címét K-1 1000 méteren, a Kiss Blanka, Lucz Anna duó is megnyerte a K-2 200 métert, míg Bragato Giada és a szegedi Nagy Bianka kenupárosa 200 és 500 méteren is begyűjtötte a bronzérmet.

Bragato Giada és Nagy Bianka kenupárosa 500 és 200 méteren is kvalifikálta magát a legjobb kilenc közé, előbb a hosszabbik, olimpiai távon szálltak harcba az éremért. A mezőnyben ott volt tavalyi tokiói játékok mindhárom dobogós egysége, közülük a kínaiak ezúttal is rajt-cél győzelmet arattak. A magyarok a visszafogottabb rajt után egyre jobban lábra kaptak, féltávnál már a második helyen haladtak. A második 250 méteren is erőteljes csapásokkal lapátoltak, nem fáradtak el, s bár az ukránok a hajrában megelőzték őket, a harmadik helyük nem forgott veszélyben.

A következő döntőben aztán megszületett a magyar küldöttség – már ami az épeket illeti, mert Kiss Péter Pál parakajakos pénteken győzött – első aranyérme is: a tavaly ezüstérmes Kiss Blanka, Lucz Anna páros ezúttal megnyerte versenyét K-2 200 méteren. Az egység szinte kilőtt a rajtból, és hiába szorongatták végig az ellenfelek, a célig sikerült megőriznie minimális előnyét.

A tiszaújvárosi Bragato és a szegedi Nagy 40 perccel első befutója után már ismét a rajtgépben állt, hogy a rövidebb távon, 200 méteren is bezsebeljen egy bronzérmet. Az élen a kubaiak és a kínaiak vívtak egymással ádáz csatát – a célvonalnál mindkét egység beborult a vízbe –, de a mögöttük kialakult harcot a magyarok nyerték a harmadik éremért.

A nap utolsó A döntőjében az olimpiai, világ- és Európa-bajnok algyői-szegedi Kopasz Bálint arra készült, hogy a tavalyi, koppenhágai ezüst után visszaszerezze vb-trónját, s az elő- és középfutam alapján remek formában várta a rajtot.

Kopasz Bálint

A jelenleg győri színekben versenyző 25 éves klasszis a 2-es pályán evezve hamar az élre állt, 500 és 750 méternél is az ő nevét írta ki elsőként az eredményjelző, csak a portugál címvédő, Fernando Pimenta tartotta vele a lépést. Ő azonban olyannyira, hogy az utolsó métereken nagyon megközelítette Kopaszt, akinek azonban ha minimálisan is, de kitartott az előnye és öt századdal nyert, így a 2019-es szegedi diadal után ismét vb-győzelmet aratott a királyszámban.