Budapesti ellenzéki polgármesterek tiltakoznak a kormány megszorításai ellen

Helyi hírek Ország
Koronavírus

Tizennégy budapesti közgyűlési “koalíciós” kerületi polgármester közös közleményben szólította fel a kormányt, hogy a válságkezelés során az önkormányzatokat tekintsék partnernek, a helyi válságkezelést ne megszorítással sújtsák, hanem támogatással segítsék – közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombaton.

Azt írták: együttműködést kérnek a kormánytól, hogy a gazdasági és szociális válságkezelés lépéseiről haladéktalanul kezdjenek egyeztetést az önkormányzatokkal. A válság által leginkább sújtott iparágak a nagyvárosokban összpontosulnak, és a nagyvárosokban él a legtöbb olyan ember, akiknek megélhetése veszélybe került. Ezért a budapesti kerületi önkormányzatokra a szociális válság enyhítésében minden eddiginél nagyobb szerep hárul – emelték ki.

Hozzátették: a kerületi önkormányzatok az egyre növekvő feladatokat egyre csökkenő bevételekből kénytelenek ellátni, az egészségügyi és szociális válság kezeléséhez pedig nem csak támogatást, de “kielégítő információt” sem kapnak a kormánytól.

A háziorvosok, az ápolók, vagy éppen a szociális ellátásban dolgozó munkatársaik járvány elleni védelmét szolgáló eszközök kormányzati forrásból alig érkeznek – írták, a vírustesztelés mennyiségét is elégtelennek értékelve.
A közlemény aláírói szerint a kormány első gazdasági intézkedései nem csökkentették, sőt helyenként növelték a munkavállalók kiszolgáltatottságát. Úgy fogalmaztak: szombaton a kormány egy “igazságtalan megszorító csomaggal” kezdte a válságkezelés második ütemét.

Azért nevezték igazságtalannak, mert ugyan helyesnek tartják, ha a prosperáló multik és bankok részt vállalnak a válság terheiből, de a felsorolásból kimaradtak azok a gazdasági szereplők, akik az elmúlt években szinte kizárólag állami és uniós forrásból tettek szert hatalmas vagyonokra, és indoklásuk szerint kimaradt a kormány által Budapesten megvalósítani kívánt, zömében sportcélú látványberuházások átgondolása is.

A gépjárműadó önkormányzatoknak járó részének a járványügyi alapba való megfizetését megszorításként értelmezték, mellyel a kormány újabb bevételeket akar elvenni az önkormányzatoktól. Ez szerintük veszélyezteti, helyenként pedig ellehetetlenít az önkormányzatok járvány elleni védekezését és szociális válságkezelését. A forráselvonás megnehezíti az egészségügyi ellátásban, az idősgondozásban és a gyermekétkeztetés biztosításában végzett munkát – írták

A közös közleményt V. Naszályi Márta (I. kerület), Örsi Gergely (II. kerület), Kiss László (III. kerület), Déri Tibor (IV. kerület), Soproni Tamás (VI. kerület), Niedermüller Péter (VII. kerület), Pikó András (VIII. kerület), Baranyi Krisztina (IX. kerület), László Imre (XI. kerület), Tóth József (XIII. kerület), Horváth Csaba (XIV. kerület), Cserdiné Németh Angéla (XV. kerület), Szaniszló Sándor (XVIII. kerület) és Gajda Péter (XIX. kerület) polgármesterek írták alá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük