Ne kukába! – Élelmezési világnap Debrecenben

Helyi hírek

Élelmiszermentés=az élelmiszert megmenteni a hulladékká válástól. A FAO, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete 1979-ben nyilvánította világélelmezési napnak október 16-át. Ez a nap egyszerre irányítja a figyelmet az éhínség elleni küzdelemre és az élelmiszerpazarlásra

A következő debreceni programot ajánlom figyelmetekbe az élelmezési világnap apropóján!

Idén májusban megalakult a Debreceni Élelmiszermentő Hálózat, mely az élelmezés világnapját választotta a debreceni nyilvános bemutatkozásra.
Tartós élelmiszert gyűjtenek, megismertetnek, ajándékoznak.
2016. október 16-án vasárnap 14.30-tól a Kishegyesi úti TESCO-ban tart sajtótájékoztatót Balogh Barnabás, a Debreceni Karitatív Testület elnöke, Horgos István, a debreceni Kishegyesi úti TESCO Áruház vezetője, valamint Radnainé Filep Ildikó, a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesületének elnöke.
Ezt követően 18 óráig családi programokkal várják az érdeklődőket a szervezők. Az ügy mellé álltak, s a TESCO-ban és az Auchanban fellépnek:
a Debrecen LineDance Club,
a Debreceni Mazsorett Együttes,
az Aquamanók,
a Debreceni DuoTrio Utcaszínház,
a Debreceni Népi Együttes Szarkaláb csoportja,
a Dance Universe és az Alföld Színpad, kézműves aktivitásra pedig a Kézműves Alapítvány jóvoltából lesz lehetőség.
A számok riasztók: egy átlagos magyar család évente 50 ezer forint értékű élelmiszert dob ki a szemétbe, amely fejenként körülbelül 40-50 kilogramm élelmiszerhulladékot jelent. Lehet-e ezt a teljes lakosságot számítva mintegy 400 ezer tonna élelmiszert a szükség helyére átcsoportosítani?

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 10 éve működik, kitűzött célja, hogy az élelmiszerlánc szereplői a náluk képződött felesleget megsemmisítés helyett a rászorulók élelmezésére fordítsák. Felkutatják és összegyűjtjük a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben fölöslegessé vált és megsemmisítés előtt álló élelmiszereket, amelyek kereskedelmi forgalomba valamiért nem hozhatók, de minőségileg fogyaszthatók, majd adomány formájában eljuttatjuk a hozzáértő karitatív szervezetekhez és önkormányzati intézményekhez, akik ingyenesen szétosztják ezeket a termékeket a rászoruló emberek között.