Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc

Eltűnt Mészáros Lőrinc és több fideszes milliárdos neve a NAV adatbázisából

Gazdaság

Idén januárban egy hivatalos, a NAV által kezelt adatbázis segítségével a Direkt36 kormányközeli üzletemberek sorát tudta beazonosítani a hatalmas vagyonokat rejtő magántőkealapok mögött. Ez a gazdagok körében az utóbbi években egyre népszerűbbé váló befektetési forma alacsony adókat és anonimitást biztosít – hasonlóan az offshore cégekhez –, ezért sok százmilliárd forint vándorolt frissen alapított magántőkealapokba.

Ebbe a világba biztosított bepillantást a NAV 2021 óta működő, úgynevezett tényleges tulajdonosi adatbázisa, amelyben több tucat magántőkealap legnagyobb befektetőinek neve is felbukkant: például Száraz István, Szíjj László, Mészáros Lőrinc, Hernádi Zsolt vagy Jászai Gellért. Most viszont azt írja a Direkt36:

Cikkük megjelenése óta azonban a magántőkealapok teljesen eltűntek az adatbázisból. Törölték azokat is, amelyek korábban még szerepeltek benne.

Az eltelt időben a vonatkozó jogszabályok nem változtak, új iránymutatások nem jelentek meg. Az oknyomozók megkeresésére az adóhatóság annyit közölt, ők eddig is csak a számlavezetők által küldött adatokat közölték. Megkeresték a hazai pénzintézeteket összefogó Bankszövetséget, hogy az érintett bankok távolították-e el a magántőkealapokat az adatbázisból, de nem reagáltak.

Magántőkealapokat is kerestek a lista eltűnése miatt, nyolcból négy válaszolt is. Azt írják:

A Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. azt közölte, hogy sem az adatok törlését, sem módosítását nem kezdeményezték. A Jászai Gellérthez köthető IKON Alapkezelő is azt írta, hogy bár korábban kezdeményezték a magántőkealapjaikra vonatkozó adatok pontosítását a NAV rendszerében, de nem tettek lépéseket a törlésükre. A Tiborcz István üzlettársa és barátja, Szécsényi Bálint által vezetett Közép-Európai Kockázati és Magán-tőkealap Kezelő Zrt. szerint az ügyben csak a NAV illetékes.

A Fidesz-közeli dokumentumfilmes lopásnak nevezte Mészáros Lőrincék lopásait, majd furcsán magyarázta bizonyítványát