Áramvezeték

Rendkívüli intézkedéseket hozott a kormány

Gazdaság

A magyar családok és a gazdaság energiaellátásának védelme érdekében újabb rendelkezéseket hozott a magyar kormány. Gulyás Gergely miniszter hét pontban foglalta össze a jövőben várható intézkedéseket.

  1. A kormány döntött arról, hogy Magyarország másfél milliárdról kétmilliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést. A szakminisztérium szerint tovább növelhető a kitermelés a jelenleg is működő gázmezőkön; olyan magasan van ugyanis a gáz ára, hogy az is megéri, ha drágább technológiával sikerül felszínre hozni.
  2. A kormány felkérte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy szerezzen be több földgázt. Ma a gáztárolók töltöttsége 44 százalékos, ez a mennyiség körülbelül három hónapig biztosítja az ország teljes gázellátását. A cél az, hogy a lehető legtöbb gáz álljon rendelkezésre – közölte.
  3. A miniszter bejelentette, hogy a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és a tűzifára; egy kivétel van, a bértárolás, amely továbbra sem engedélyköteles.
  4. A kormány az év végéig jelentősen fokozza a hazai lignitkitermelést.
  5. A kabinet döntött arról is, hogy a mátrai erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani.
  6. A kormány kezdeményezi a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását.
  7. A háború elhúzódása magas kockázatot jelent abból a szempontból, hogy lesz-e energia. Ezért a rendkívüli  állapot miatt a kormánynak mindenkivel össze kell fognia, hogy az energiabeszerzés megoldott legyen. Világossá kell tenni, hogy az energia korlátozottan áll rendelkezésre, és aki az átlag felett fogyaszt, az takarékoskodjon vagy fizesse meg a piaci árat.