Megéri mémalapú kriptovalutákba fektetni?

Gazdaság

Az internetes mémek a 2010-es években szinte futótűzként terjedtek az interneten. Manapság szinte nem múlik el olyan nap, hogy ne botlanánk bele néhány mémbe a közösségi hálók egyikén. A mémek népszerűségének köszönhetően, a mémalapú kriptovaluták népszerűsége is szinte robbanásszerűen növekedett 2021-ben. Ezt persze nem írhatjuk kizárólag Elon Musk Twitter bejegyzéseinek a számlájára, habár az biztos, hogy jelentősen hozzájárult a mémcoinok népszerűsítéséhez. Ebben a cikkben megválaszoljuk, hogy hogyan is jöttek létre a mémalapú kriptovaluták, illetve mire kell odafigyelned, ha úgy döntesz, hogy ilyen tokenekkel szeretnél kereskedni.

Hogyan jöttek létre a mémalapú kriptovaluták?

A mémalapú kriptovaluták vagy másnéven mém coinok olyan kriptovaluták, amelyek létrejöttét valamilyen internetes vagy közösségi hálón megjelent mém inspirálta. Arról már talán hallottál, hogy az első ilyen jellegű kriptovaluta a híres Dogecoin volt, amely 2013-ban látott először napvilágot. Habár ez a kriptovaluta valójában poénból jött létre, ma már egy viszonylag sikeres kriptovalutának tekinthető, amely számos más hasonló coin megjelenését ösztönözte. A legtöbb kripto befektető csupán viccként tekint ezekre a tokenekre, azonban olyan digitális valuta is akad közöttük, amely kiválóan teljesít a kripto piacon, és óriási összegeket hoztak korai befektetőik számára.

Soha ne engedje, hogy a titkosítási piac volatilitása meglepje, és mindig olyan szabályozott platformot használjon, mint a látogasson el a Bitcoin Evolution weboldalára, hogy biztonságosan kereskedhessen.

De vajon miben különböznek ezek a kriptovaluták a Bitcointól vagy az Ethereumtól? A legfőbb, és talán az egyetlen különbség az, hogy a vezető kriptovaluták célja az, hogy alternatív fizetőeszközként szolgáljanak vagy egyéb aktuális problémára kínáljanak megoldást. A mémalapú kriptovalutáknak azonban nincs ilyen céljuk, és szinte semmilyen funkcióval nem rendelkeznek. A legtöbben csupán a gyors meggazdagodás érdekében vásárolják az ilyen valutákat, így talán nem meglepő, hogy a mémalapú kriptovaluták hirtelen árrobbanásait általában még nagyobb zuhanás szokta követni. Ez persze nem akadályozta meg, hogy Dogecoin nyomdokait több ezer mémalapú kriptovaluta kövesse, hiszen a CoinMarketCap adatai szerint jelenleg több, mint 5000 mém coin létezik. Legtöbbjük persze rendkívül rövid életű, hiszen valódi rendeltetés nélkül nem képesek fennmaradni, miután a befektetők a kezdeti őrület után más befektetés után néznek.

Megéri mémalapú kriptovalutákba fektetni?

A kriptovaluták árfolyamát rendszerint gyakori ingadozások jellemzik, így általában óvatosságra intik a kezdő kripto befektetőket. A mémalapú kriptovalutákra ez hatványozottan igaz. Ezeknél a tokeneknél azonban nem csupán az áringadozásoktól kell tartani, hiszen legtöbbjük rendkívül rövid életű, így akár a befektetés teljes elvesztése is megtörténhet. Az igaz, hogy a Dogecoin egyik legnagyobb árrobbanása során két nap alatt csaknem 1,100%-ot növekedett, azonban az ilyen jelenségeket szinte lehetetlen előre látni. Sőt, a legtöbb mémalapú kriptovaluta valószínűleg soha nem fog tudni ilyen eredményeket produkálni. A nagyobb kriptovalutákkal való kereskedésnél számos mutató áll a rendelkezésünkre, illetve legtöbbjük esetében legalább 5 évnyi adat alapján tudjuk mérlegelni döntésünket. A mémalapú kriptovaluták többsége azonban kevesebb, mint 1 éve jött létre, ráadásul kérdéses a hosszú távú fennmaradásuk. Ezen a ponton a mémalapú kriptovaluta befektetések inkább szerencsejátéknak tekinthetők, mint valódi befektetésnek. Ha azonban mégis úgy döntesz, hogy szerencsét próbálsz, íme a jelenleg legnépszerűbb mémcoinok listája:

  • Dogecoin (DOGE)
  • Safemoon (SAFEMOON)
  • Shiba Inu (SHIB)
  • MonaCoin (MONA)
  • HogeFinance (HOGE)

Néhány jó tanács

Amint, már említettük, nem igazán ajánlott komolyabb összegeket fektetni az ilyen típusú kriptovalutákba. Ha viszont úgy gondolod, hogy egy kisebb összeget mindenképp megéri a mémcoinokra áldozni, összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, amely talán segít kiválasztani a megfelelő valutát. A következő dolgokra mindenképp megéri odafigyelned:

Kezdeti token elosztás – A rövid távú ár pumpálás egyik legkorábbi jele nem más, mint a kezdeti token elosztás. Ha a token mögött álló fejlesztő csapat a tokenek jelentős hányadát megtartja, és egy napon úgy döntenek, hogy kiszállnak a projektből, tokeneiket eladva jelentősen leverhetik az adott mém coin árát.

Magas tranzakciós díjak – Ha arra leszel figyelmes, hogy a tokenek átutalása óriási tranzakciós díjakkal jár, amelyekre ráadásul nem hívják fel a figyelmed, az mindenképp negatív jelnek számít. Egy ilyen token nem maradhat fent hosszú távon, hiszen a népszerű kriptovaluták egyik legcsábítóbb tulajdonsága pontosan az, hogy alacsony tranzakciós díjakat kínálnak.

A fejlesztő csapat háttere – Annak sem árt utána néznünk, hogy vajon a múltban betartották-e ígéreteiket a fejlesztő csapat tagjai. Ha úgy gondoljuk, hogy egy csapat kizárólag rövid távú projektekben vesz rész, illetve csak a gyors meggazdagodásra hajt, jobb ha messziről elkerüljük az általuk fejlesztett mém coint.