Ömlik a közpénz a hirtelen politikai pálya felé kacsingató Gattyán György cégéhez

Gazdaság

A napokban jelentette be Friderikusz Sándor műsorában Gattyán György, Magyarország harmadik leggazdagabb embere, hogy ha kell, pártot alapít, és el is indulna a 2022-es országgyűlési választásokon.

Az 51 éves, becslések szerint 305 milliárd forintra becsült vagyonú vállalkozó az online streamingpiacon szedte meg magát szexoldalakkal, de miután néhány éve az adóhatóságokkal is háborúba keveredett, cégei egy részét külföldre telepítette, és idejét is javarészt Amerikában töltötte.

Hirtelen hazatérése számos kérdést felvet: miért most, miért álláshirdetéseken keresztül keresi pártja jelöltjeit, no meg mit akar egyáltalán, mi a víziója? Egyelőre annyit árult el, hogy mozgalma zászlajára a “digitalizáljuk Magyarországot” jelszót tűzte ki.

Az üzletember szerint a magyar politika jelenleg két nagy tömbből áll, amelyek egymást sarazzák, de nem foglalkoznak azzal, miként lehetne a magyarságot, a magyar gazdaságot, életet megújítani, jobbá tenni. Gattyán György szerint ma a digitalizáció lehet az, ami régen a gőzgép volt, ez lehet a motorja egy társadalom, egy ország felemelkedésének. A digitalizációval mozgalma el szeretne jutni a legeldugottabb falvakba is, ezért toboroznak 106 képviselőjelöltet, és már most van közel ezer jelentkező.

A Fidesz malmára hajtja a vizet?

Időközben kiderült, hogy

egy, a Rogán Antal holdudvarához tartozó magántőkealap pénzt adott a milliárdos egyik vállalkozásának.

Rogán Antal javaslatára még 2016-ban szavazta meg a parlament a Nemzeti Otthonteremtési Közösségekről (nok) szóló törvényt. A feltételeket úgy alakították, hogy a Carion Csoport lehessen a nokok szervezője. A törvény elfogadása után már 500 millió forintos hitelt kaptak Matolcsy unokatestvérének bankjától.

A Válasz Online azt írja: a Rogán Antal propagandaminiszter holdudvarához tartozó, a regnáló kormány által is pénzelt Carion-csoport magántőkealapja, a Columbus a cégbírósági adatok tanúsága szerint

900 millió forint pénzbeli hozzájárulással segítette meg Gattyán e-aláírási rendszereket fejlesztő, európai piacokra készülő Netlock Kft.-jét.

A lap emlékeztetett:

Gattyán, aki a napokban azzal állt elő, hogy pártot tervez alapítani és indulna a jövő évi parlamenti választáson, a nyilatkozataiban hangsúlyozza, hogy nincs igazából jó viszonyban a kormánnyal.

Ismerve a Fidesz szavazóbázisának szinte megrendíthetetlen hitét, Gattyán – ha tényleg elindul pártjával a 2022-es választáson – politikai szerepvállalása egyértelműen a kormánypártnak kedvezne. Ezt alátámaszthatja, illetve cáfolhatja majd, ha megérkezik a kormánylapokhoz az eligazítás arról, hogy hogyan nyilvánulnak majd meg Gattyánról.