Ki a bartender és mivel foglalkozik?

Gasztro

A bartender, régebben mixer feladata, hogy az italokat saját elképzeléseivel tökéletesítse, új italokat kísérletezzen ki és fókuszáljon azok elkészítésére, miközben a vendégekre is odafigyel. Egy ital készítése közben némely bartenderek már szinte show-t mutatnak be egy italkészítés ideje alatt. Olyan készségekre is szüksége van a munkája végzése során, amelyek nélkül ezt a szakmát nem lehet igazán jól csinálni.

Ezeket a tulajdonságokat részletezzük most.

1.  Szívélyes, barátságos üdvözlés

Mindenki szereti ha a fogadtatása pozitív, ahova betér érdeklődő a hangulat, a bartender udvarias, segítőkész a vendéggel, figyel a kérdéseire, segíti a döntésben, ha az italokat még nem ismeri. Nagyfokú empátia és emberismeret, stressztűrő és kiváló a kommunikációs képesség jellemzi. Ha problémás helyzetbe kerül, akkor azonnal tudja uralni, és a lehető legjobban kezelni a helyzetet.

2.  Jó memória, határozott, precíz jellem

Szüksége van a jó memóriára ahhoz, hogy a koktél recepteket mindig fejben tudja tartani, a törzsvendégek keverékét meg tudja jegyezni, hiszen ez már fél siker. Vannak olyan esetek, amikor határozottan, ám udvariasan közölni kell a vendéggel, hogy ittas állapotban van, és tudnia kell bánni a vendéggel. Kiskorú vendég esetén tájékoztatnia kell arról, hogy csak alkoholmentes itallal szolgálják ki.

3.  Jó állóképesség és gyors munkavégzés

Az italok készítése közben, a bartender 12-16 órán át végez állómunkát. Ezért nagyon fontos a jó fizikai erőnlét, hiszen az italok készítése közben ládákat kell emelgetnie. A gyorsaság legalább ilyen fontos, hiszen a gyors kiszolgálás mind a bartender, mind a vendég érdeke is.

4.  A tiszta és igényes pult

Az italok készítésénél alapvető követelmény a tisztaság, hiszen szinte csak átlátszó üvegekkel és poharakkal dolgoznak. Amennyiben a vendég azt látja, hogy minden tiszta az megnyugtató érzéssel tölti el. Ugyanilyen fontos, hogy maga a bartender is ápolt, tiszta legyen, hiszen a cégét képviseli a munkája során, sok esetben az egyenruha viselés is követelmény lehet.

5.  Szakmailag folyamatos fejlődés

Mint az élet minden területén, a bartender életében is követnie kell az új irányzatokat, trendeket, ezek ismerete alapvető követelmény. Az italok készítése során is folyamatosan fejlődnie kell. Természetesen a vendéggel folyamatosan tartania kell a kapcsolatot, kedvesen, lelkesen, hogy a távozása után úgy érezze, hogy szívesen látogat majd ide vissza.

Italokat természetesen nemcsak bárban ihatnak, Plymouth gin vásárlása webáruházon keresztül is lehetséges. Itt szinte minden féle és fajta ginnel találkozhatunk, nem beszélve a külön is beszerezhető gin fűszerekről.

Összegezve

A bartenderek munkáját nemcsak a szaktudásuk és gyakorlatuk határozza meg, hanem az is, hogy a vendégekkel milyen módon bánnak. Alapvető tulajdonságuk kell, hogy legyen az empátia, és a jó emberismeret, bírniuk kell a stresszt, szeretniük kell a munkájukat tisztán és igényesen végezni, a tisztántartott eszközeikkel, és közben folyamatosan figyelniük  az új irányzatokat, hogy a fejlődés folyamatos legyen az italkészítésben. (x)