Nápoly városa Olaszország szegénynegyed

Több mint négyszáz rendőr fésülte át Nápoly egyik drogelosztó külvárosát

Európa

Kábítószert, fegyvereket és készpénzt foglaltak le a camorra bűnszervezet egyik drogelosztópontjának számító dél-olaszországi Caivanóban, ahol több mint négyszáz rendőrt vetettek be a kedd reggeli hatósági akcióban.

A Nagy Hatás fedőnevű akcióban szabályosan átfésülték a Nápollyal szomszédos, külvárosi területnek számító Caivano utcáit és épületeit. A hatósági fellépésben részt vettek a csendőrség és a pénzügyőrség emberei is. Helikoptereket és drogkereső kutyákat is bevetettek. A rendőrség első közlései szerint csak az egyik rejtekhelyen több mint harmincezer euró készpénzt találtak, fegyvereket és az azokhoz használt lőszereket, valamint már kész kábítószeradagokat foglaltak le.

Az egyik átvizsgált lakásban a drog csomagolása zajlott, az ott talált nőt őrizetbe vették. A kevesebb mint negyvenezer lakosú Caivanót a nápolyi szervezett bűnözést irányító camorra egyik drogpiacaként tartják számon, több más külvárosi negyedhez hasonlóan. Augusztusban vált ismertté Caivano neve, miután a hatóságok nyilvánosságra hozták, hogy Parco Verde kerületben kis- és fiatalkorúak egy csoportja még a korábbi hónapokban több esetben bántalmazott és megerőszakolt egy 10 és egy 12 éves kislányt. Az erőszakot videóra is felvették. A csoport két tagjának apja a camorra ismert embere.

Az olasz maffia támogatása miatt elrendelték egy magyar ügyvédnő letartóztatását

A kislányok családjait fenyegetés érte, ezért a hatóságok védett helyre költöztették őket. Giorgia Meloni miniszterelnök augusztus 31-én látogatott el Caivanóba, ahol az állam jelenlétét hangsúlyozta. A keddi akcióval egy időben Matteo Piantedosi belügyminiszter azt hangoztatta, hogy a kormány, a régóta bűnözéstől sújtott térségektől kezdve az ország egész területén biztosítani kívánja a biztonságot és törvényességet. “Biztonságot teremtünk minden külvárosban” – jelentette ki. Hozzátette: hasonló hatósági akcióval kívánják garantálni a biztonságot a városok pályaudvarainál is, ahol többek között a migránsok erősödő jelenléte okoz közbiztonsági veszélyt.

(MTI)

A Cosa Nostra dönthetett úgy, hogy Matteo Messina Denaro maffiavezér adja fel magát