Rekordmennyiségű kokaint foglaltak le tavaly a belga hatóságok az antwerpeni kikötőben

Európa

Rekordmennyiségű, mintegy 110 tonna kokaint foglaltak le a belga hatóságok az antwerpeni kikötőben 2022-ben – közölte a belga vámhatóság kedden.

Ez az első alkalom, hogy a lefoglalt kábítószer mennyisége meghaladta a 100 tonnát; az előző évben 89,5 tonna kokaint találtak a hatóságok. A belga és a holland vámhivatal közös keddi sajtónyilatkozatából az is kiderült, hogy a hollandiai rotterdami kikötőben, amely szintén jelentős kábítószer-csempészeti csomópont, tavaly 52, 5 tonna kokaint foglaltak le, mintegy 30 tonnával kevesebbet, mint az előző évben. A kábítószer-szállítmányok nagy többsége Panamából, Kolumbiából és Ecuadorból származik.

A rotterdami és antwerpeni kikötő a nemzetközi kábítószer-kereskedelem fő csomópontja.

Az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol szeptemberi jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy Belgiumban az utóbbi években jelentősen megnövekedett a kábítószerhez köthető erőszakos cselekmények száma. A tavalyi év első felében több mint ezer embert állítottak elő kábítószer-kereskedelem miatt Antwerpenben.

Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi minisztert és nyugat-flandriai magánlakását először szeptember végén, majd december elején helyzeték fokozott rendőri felügyelet alá fenyegetések miatt. A szeptemberi nyomozás során a rendőrség négy gyanúsítottat vett őrizetbe, őket a rendőség kábítószer-kereskedőként azonosította. Fenyegetéseik szerint el akarták rabolni a minisztert, aki kulcsszerepet játszik a kábítószer-kereskedelem elleni belgiumi küzdelemben. Az igazságügyi miniszter szeptember végén úgy nyilatkozott, hogy Belgiumban a “narkoterrorizmus” új szakaszába lépett.

(MTI)