A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő 2021. évi mutató: Általános előrelépés tapasztalható a digitális átállás terén, de újabb erőfeszítésekre van szükség EU-szerte

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon közzétette a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutatóról (DESI) készített 2021. évi jelentéseit, melyek nyomon követik, hogy az uniós tagállamok milyen előrehaladást értek el a digitális versenyképesség tekintetében a humántőke, a széles sávú összekapcsoltság, a digitális technológiák cégek által történő alkalmazása és a digitális közszolgáltatások rendelkezése állása terén. A 2021. évi jelentések főként 2020 első és második negyedévéből származó adatokat ismertetnek, és bizonyos fokú betekintést engednek a digitális gazdaságot és társadalmat érintő, a koronavírus-világjárvány első évében bekövetkezett legjelentősebb fejleményekbe. Az adatok azonban még nem tükrözik, milyen hatást gyakorolt a világjárvány a digitális szolgáltatások igénybevételére és nyújtására, sem a járvány kitörése óta végrehajtott szakpolitikai intézkedések eredményeit – ezek a 2022. évi DESI-jelentésekben lesznek majd láthatóbbak. Mindegyik uniós tagállam előrelépést ért el a digitalizáció terén, de általánosságban elmondható, hogy az eredmények vegyes képet mutatnak: bár megfigyelhető bizonyos mértékű konvergencia, a legjobban teljesítő uniós tagállamok és a legalacsonyabb DESI-pontszámot elérő tagállamok között továbbra is nagy különbség mutatkozik. Az előrelépés ellenére mindegyik tagállamnak összehangolt erőfeszítéseket kell tennie az Európa digitális évtizede elnevezésű szakpolitikai programban meghatározott, 2030-ra kitűzött célok elérése érdekében.
A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő 2021. évi DESI alapján Magyarország a 27 uniós tagállam között a 23. helyen áll. Az ország eredményei az elmúlt néhány évben nagyjából az uniós átlagnak megfelelő ütemben javultak. Magyarország a széles sávú hozzáférés területén átlag felett teljesít. A humán tőke területén a 22. helyen áll, és a legtöbb mutató esetében az átlag alatt teljesít. A magyaroknak csupán 49%-a rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel, ami jelentősen elmarad az 56%-os uniós átlagtól; más mutatók is viszonylag alacsony szintű digitális készségeket mutatnak. Magyarország számára a DESI legnagyobb kihívást jelentő dimenzióját továbbra is a digitális technológiák vállalati integrációja és a digitális közszolgáltatások alkotják.

A teljes sajtóközlemény