Lengyelország: legyen vége a médiaszabadság és az uniós jogrend elleni támadásoknak

Európa

A képviselők elítélik a bíráló hangok elhallgattatására és az uniós jog elsőbbségének aláásására irányuló törekvéseket Lengyelországban.

  • A „Lex TVN” törvénytervezet közvetlenül a média szabadságát támadja
  • Aggasztó, hogy a kormány által ellenőrzött nemzeti olajvállalat szerezte meg a Polska Press Groupot
  • Az uniós jog elsőbbségét megkérdőjelező jogi eljárásokat le kell állítani
  • A Bizottság legyen aktívabb a helyzet további romlásának megelőzésében

A csütörtökön 502 szavazattal, 149 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a Parlament elítéli a lengyel médiaszabadság és a jogállamiság folyamatos romlását. A szavazás előtt szerdán a Ház Věra Jourová bizottsági alelnök, Didier Reynders igazságügyi biztos és a szlovén tanácsi elnökséget képviselő Anze Logar külügyminiszter részvételével tartott vitát a kérdésről.

Közszolgálatiból kormánypárti csatorna, lejárató kampányok

A Parlament korábban többször kifogásolta, hogy a lengyel közszolgálati műsorszolgáltatót kormánypárti csatornává alakították. A képviselők most „a lehető leghatározottabban” bírálják a Szejm által elfogadott, ún. Lex TVN törvénytervezetet. Ezt „a kritikus tartalmak elhallgattatására és a médiapluralizmus elleni közvetlen támadásra” szolgáló kísérletnek nevezik, amely az uniós és a nemzetközi jogot egyaránt sérti. A képviselők szerint az is nagyon aggasztó, hogy a kormány által ellenőrzött PKN Orlen olajipari vállalat már azelőtt átvette a Polska Press Group feletti irányítást, hogy megszületett volna a végleges döntés a lengyel ombusdmannak a versenyhatósági engedélyezés ellen benyújtott fellebbezése ügyében. Az olajcég annak ellenére változtatott a Polska Press Group szerkesztőségén, hogy a fellebbezés ideje alatt ehhez nem lett volna joga.

A Parlament ismét határozottan elítéli azokat a folyamatos lejárató kampányokat és a kormánykoalícióval szoros kapcsolatban állók által indított, a közéleti részvételt akadályozó stratégiai pereket (SLAPP-perek), amelyek célkeresztjében a jelenlegi kormányt bíráló bírák, újságírók és politikusok állnak. A Parlament már dolgozik a SLAPP-perekre vonatkozó, eddig hiányzó szabályzásról szóló jelentésen, és felszólítja a Bizottságot, hogy mihamarabb készítse el a tömegtájékoztatás szabadságáról szóló jogszabályt és gondoskodjon róla, hogy a tagállamok megfelelően hajtják végre az audiovizuális médiaszolgáltatásokra vonatkozó irányelvet.

Az uniós jog elsőbbsége és az igazságszolgáltatás függetlensége

Bár a képviselők üdvözlik a Bizottság legutóbbi, a lengyel igazságszolgáltatás függetlensége érdekében tett lépéseit, álláspontjuk szerint a gyorsabb fellépés segített volna elkerülni az igazságszolgáltatás függetlenségének folyamatos erózióját. A képviselőket mélységesen aggasztja, hogy „a lengyel hatóságok a közelmúltban [az illegitim alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság fegyelmi tanácsának összetételével és szervezetével kapcsolatban] szándékosan és rendszeresen megsértették az Európai Unió Bíróságának jogállamisággal kapcsolatos ítéleteit és végzéseit”.

A Parlament ismét leszögezi: az uniós jog elsőbbsége az Európai Unió jogrendjének alaptétele, amit minden tagállam hivatalosan elfogadott. Ennek szellemében felszólítja a lengyel miniszterelnököt és főügyészt, hogy vonja vissza az illegitim alkotmánybíróság előtt függőben lévő indítványokat, amelyek az uniós szerződések egyes részeinek és az emberi jogok európai egyezménye (a tisztességes tárgyaláshoz való jogról szóló) 6. cikkének alkotmányossági felülvizsgálatát kérik.

A vita magyar felszólalója