A franciák fele mindkét oltási adagot megkapta

Európa
Koronavírus

Franciaországban átlépte a 40 milliót azoknak a száma, akik megkapták a koronavírus elleni oltás első adagját, azaz a teljes lakosság csaknem 60 százaléka – írta a Twitteren hétfőn Emmanuel Macron államfő. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a lakosság fele, 33,2 millió ember a koronavírus elleni oltásnak már mindkét dózisát felvette.

A köztársasági elnök üdvözölte, hogy a felgyorsított oltási kampánynak köszönhetően az elmúlt két hétben 4 millióan kérték az oltást.

A kormány célja, hogy augusztus végéig legalább 50 millióan felvegyék az oltás első adagját a 67 millió lakosú országban.

“Csak együtt győzhetjük le a vírust. Folytatjuk” – írta a köztársasági elnök, miközben egyre több tüntetés szerveződik országszerte az ellen, hogy a kormány bevezeti a Covid-igazolás használatát a mindennapi életben.

Az ezt előíró törvényjavaslatot hétfőre virradó éjjel fogadta el véglegesen a parlament. Augusztus 1-től a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy a 48 óránál nem régebbi negatív teszt) kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon, a kórházakban, a vásárokban. A kulturális intézményekben (mozik, színházak, múzeumok) kormányrendelettel már a múlt héten érvényben lépett az intézkedés, a bevásárlóközpontokra viszont augusztus 1. után sem fog vonatkozni.

Az oltási igazolványok vagy a negatív tesztek felmutatása a 12 és 17 év közöttiek számára csak szeptember 30-tól lesz kötelező, miután számukra később kezdődött az oltási kampány. A törvény rendelkezik az egészségügyi és a szociális dolgozók, valamint a tűzoltók oltási kötelezettségéről szeptember 15-től, és a fertőzöttek számára a hatósági karantén előírásairól is.

A szigorításokat, amelyeket Emmanuel Macron államfő a július 12-i beszédében jelentett be, a koronavírusnak a delta variáns által okozott negyedik hullámával indokolta a kormány. A korábbiaknál fertőzőbb variáns az új eseteknek már csaknem nyolcvan százalékát okozza.

Emmanuel Macron a hétvégén ismételten felszólított mindenkit, hogy oltassa be magát a saját maga és mások védelmében. A szombati tiltakozó megmozdulások után “felelőtlennek és önzőknek” nevezte azokat, akik elutasítják az oltást.

Az egészségügyi tárca vasárnap esti adatai szerint a járványügyi mutatók stagnálnak. Miközben az elmúlt két hétben tízszeresére nőtt a napi esetszám, s a múlt héten naponta több mint 20 ezer új esetet tártak fel, a hétvégén megállt az emelkedés. Vasárnap 16 167 új esetet jelentettek, amelyek alapján az látszik, hogy jelenleg elsősorban a nyaralóhelyeken a fiatalok körében terjed a vírus. A kórházakban még továbbra is csökken az ápoltak száma, a 6843 kórházban kezelt fertőzött közül 886-an voltak vasárnap intenzív osztályon.

MTI: Venczel Katalin