Nők a mélytechnológia élvonalában: kezdetét veszi a Women TechEU uniós program

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon útnak indította a Women TechEU nevű új uniós programot. A program a nők által vezetett, mélytechnológiával – vagyis az új tudományos eredményeken, illetve kézzelfogható innovációs eredményeken alapuló technológiával – foglalkozó start-up vállalkozásokat támogatja, és segíti, hogy a jövőben a mélytechnológia élvonalába kerüljenek. A program a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram európai innovációs ökoszisztémákkal kapcsolatos új munkaprogramjának keretébe illeszkedik, megtámogatva az Európai Innovációs Tanács (EIC) által is.

Az adatok azt mutatják, hogy az innovatív start-up vállalkozásoknak csupán 15%-át alapították kizárólag nőkből álló vállalkozók. Ezek a nők által vezetett vállalkozások kevesebb kockázati tőkét vonnak be, mint a kizárólag férfiak által irányított cégek, ideértve a létfontosságú korai beruházási szakaszt is, és rendszerint a bevont tőke összege is alacsonyabb. Európa-szerte a kockázati tőkének csak mintegy 5%-a áramlik a női és férfi vállalkozók által közösen irányított vállalkozásokhoz, és mindössze 2%-a a kizárólag női vállalkozók által vezetett cégekhez. Ezeket a nemek között az innováció terén tapasztalható különbségeket mérsékli a Women TechEU kezdeményezés, mely a korai, azaz a legkockázatosabb szakaszban biztosít támogatást a nők által vezetett mélytechnológiai induló vállalkozásoknak. A program 75 000 euró összegű vissza nem térítendő pénzügyi támogatást kínál a nők által vezetett induló vállalkozásoknak, amelyek ezen túlmenően színvonalas coaching és mentorálási szolgáltatásokat is igénybe vehetnek az EIC „Nők vezető szerepben” (Women Leadership Programme) programjának keretében.

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős uniós biztos így nyilatkozott a kezdeményezésről: „A Women TechEU révén növelni akarjuk a nők által vezetett induló vállalkozások számát, és méltányosabb és virágzóbb európai mélytechnológiai ökoszisztémát kívánunk létrehozni. Meggyőződésünk, hogy a program keretében nyújtott támogatás növelni fogja annak esélyét, hogy a mélytechnológiát alkalmazó vállalkozások női alapítói sikert érjenek el, és az európai innovációs ökoszisztéma egészét is fel fogja lendíteni azáltal, hogy több női tehetség előtt nyitja meg az utat.” A Women TechEU első – 2021. november 10-én záruló – kísérleti pályázati felhívása keretében akár 50 ígéretes mélytechnológiai induló vállalkozás is finanszírozáshoz juthat.
A teljes sajtóközlemény itt olvasható (angolul).