Konferencia Európa jövőjéről: április 19-én indul a nyilvános platform

Európa

Az Európa jövőjéről szóló konferencia végrehajtó testülete szerdán döntött az európaiakat a vitába bevonó digitális platform elindításáról és folytatta a felkészülést a nyitó eseményre.

  • „A jövő rajtad is múlik”: számítunk az európaiak részvételére
  • A konferencia digitális platformja április 19-én indul
  • Elkezdődött a felkészülés az Európa-napi (május 9.) nyitó eseményre

A végrehajtó testület többnyelvű, interaktív digitális platform elindításáról döntött, amelynek segítségével az európaiak véleményükkel hozzájárulhatnak majd a konferenciához. Április 19-től minden európai kifejtheti álláspontját bármilyen témában, amelyet fontosnak ítél Európa jövője szempontjából. Az érdeklődők elmondhatják ötleteiket, hozzászólhatnak mások felvetéseihez, eseményeket hozhatnak létre és csatlakozhatnak a mások által szervezett találkozókhoz. Ez a platform alkotja majd a konferencia központját, ahol a fórumokon, plenáris üléseken és a decentralizált eseményeken megszületett összes gondolat összetalálkozik.

Az összegyűjtött ötleteket elemzik, majd azokat a konferencia plenáris ülésein és európaiakból álló különböző vitacsoportokban is felhasználják. A platformon a konferencia felépítésével és munkájával kapcsolatos információ is elérhető lesz, akik pedig eseményeket szerveznek, azok a platform eseménynaptárában helyi, regionális, nemzeti és európai szinten is népszerűsíthetik kezdeményezésüket. Az érdeklődők a legfontosabb eseményeket tartalmazó katalógusban eseménytérkép segítségével találhatják meg a számukra legérdekesebb programokat.

Az ülést követően a végrehajtó testület tagjai az alábbi nyilatkozatokat tették:

„Élénk vitának kell teret adnunk, a koronavírus-sújtotta időszakban ez pedig azt jelenti, hogy leginkább digitális megoldásokkal kell kísérleteznünk. A digitális platform révén viszont mindenkinek lehetőséget tudunk biztosítani arra, hogy aktívan kivehesse a részét a vitából, és garantáljuk, hogy a felvetéseket megvizsgáljuk és azok hozzájárulnak majd a konferencia végkövetkeztetéseihez. Az európaiak jövőjéről van szó, tehát legyen ez az európaiak konferenciája” – mondta az Európai Parlament képviseletében Guy Verhofstadt (Renew, Belgium).

Az Európai Unió Tanácsát elnöklő Portugália részéről az uniós ügyekért felelős államtitkár, Ana Paula Zacariás elmondta: „A digitális platformmal az európaiak a nyilvánosság előtt kifejthetik kétségeiket, megoszthatják álmaikat és elvárásaikat, és kezdhetnek párbeszédet képviselőikkel. Az Unió csak a polgárainak támogatásával erősödhet meg. Döntő pillanat ez, most őszintén és tabuk nélkül kell vitáznunk eltérő álláspontjainkról.”

„A tíz nap múlva induló digitális platform egyedülálló fórumot biztosít azoknak, akik szeretnének egymással Európa jövőjéről beszélgetni és vitázni. Itt megoszthatják egymással véleményüket, aggályaikat, reményeiket és álmaikat – mindezt az Unió összes hivatalos nyelvén. Egyre nagyobb érdeklődés övezi a konferenciát, én pedig kíváncsian várom az eredményt” – mondta Dubravka Šuica, az Európai Bizottság alelnöke és demokráciáért és demográfiáért felelős biztosa.

A konferencia hivatalos hashtagje: a #TiédAJövő és szlogenje: „A jövő rajtad is múlik” egyaránt arra buzdítja az európaiakat, hogy vegyenek részt Európa jövőjének meghatározásában.

Európa-napi nyitó esemény

A végrehajtó testület május 9-én, az Európa-napon a közegészségügyi helyzettől függően megrendezendő nyitó esemény szervezésében is előrelépett. Emellett döntöttek a testület munkamódszeréről, és megvitatták a konferencia plenáris üléseinek összetételére és munkájára vonatkozó szabálytervezetet.

A következő lépések

A végrehajtó testület legközelebb két hét múlva ülésezik, amikor lezárják az eljárási szabályzatról szóló vitát és további szervezési kérdésekkel foglalkoznak majd.