A „lecsatlakozás joga” minden uniós polgárt megillet, vélik a képviselők

Európa

A Parlament törvényileg garantálná, hogy a munkavállalók a munkaidőn kívül hátrányos következmények nélkül távol maradhassanak az elektronikus munkahelyi hálózatoktól.

  • A folyamatos rendelkezésre állás kultúrája a depresszió, a szorongás és a kiégés melegágya
  • Uniós minimumkövetelményekre van szükség a távmunka szabályozásához
  • Nem érheti hátrány a lecsatlakozáshoz való jogukat gyakorló munkavállalókat

A képviselők a csütörtökön 472 szavazattal, 126 ellenében és 83 tartózkodás mellett elfogadott jogalkotási kezdeményezésükben azt kérik a Bizottságtól, hogy jogszabályban biztosítsa a munkájukat digitális eszközökkel végzők jogát ahhoz, hogy munkaidőn túl ne kelljen elérhetőnek maradniuk munkaadójuk számára. Minimumkövetelményekkel szabályoznák emellett a távmunkát, pontosan meghatározva a munkafeltételeket, valamint a munka- és a pihenőidőt.

Egyre többen végzik munkájukat digitális környezetben. Az elektronikus eszközökön pedig folyamatosan elérhetők, ami kedvezőtlenül hat a munka és a magánélet egyensúlyára, jegyzik meg a képviselők. A járványhelyzetben rengeteg munkahely és vállalkozás túlélését segítette az otthoni munka. Azonban az elvárások és a munkaidő növekedésével a munkavállalók körében egyre gyakoribb a szorongás, a depresszió, a kiégés és más testi-lelki betegségek.

A képviselők úgy vélik, hogy alapvetően mindenkinek joga van a lecsatlakozáshoz, azaz senkitől nem várható el, hogy munkaidőn túl bármilyen digitális csatornán munkával foglalkozzon, telefonokra vagy e-mailekre válaszoljon. Ez a szabadság időszakára is érvényes. A tagállamoknak tehát mindent meg kellene tenniük annak érdekében, hogy a munkavállalók ténylegesen élhessenek a kijelentkezéshez való jogukkal, és emiatt ne érje őket hátrányos megkülönböztetés, bírálat vagy egyéb retorzió munkáltatójuk részéről, és ne is bocsássák el őket. Ezt akár a szociális partnerek közötti kollektív szerződésekkel is biztosítani lehetne.

Alex Agius Saliba (S&D, Málta) jelentéstevő szerint

„Nem hagyhatjuk magára európai dolgozók millióit, akik kimerülnek a folyamatos elérhetőség elvárásától és a túlnyújtott munkaidőtől. Most kell kiállni mellettük és megadni nekik, amire szükségük van: a jogot a kijelentkezésre. Ez létfontosságú a mentális és fizikai egészségünk szempontjából. Ideje, hogy összhangba hozzunk a munkavállalói jogokat a digitális korral.”

A szerdai vitában nem szólalt fel magyar képviselő.

Háttér

A koronavírus-járvány kitörése óta csaknem 30 százalékkal többen dolgoznak otthonról. Arányuk a jövőben várhatóan így marad, vagy tovább nőhet. A Eurofound alapítvány felmérése szerint a rendszeresen otthonról távmunkázók körében több mint kétszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy a heti maximális 48 óránál többet dolgoznak. A távmunkázók csaknem 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindennap vagy hetente többször is szabadidejéből áldoz a munkára, szemben az irodában dolgozók alig öt százalékával.