Koronavírus: a Parlament teljeskörűen működő schengeni térséget akar

Európa

A járvány alatt is csak kivételes esetben legyen korlátozható a mozgás szabadsága az Unión belül, kérték a képviselők egy keddi szavazás során.

A Parlament 619 szavazattal, 45 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett elfgoadott állásfoglalása sürgeti a teljeskörűen, belső határellenőrzések nélkül működő schengeni térséghez való gyors visszatérést. A schengeni szabályokat a térség felaprózódásának elkerülése érdekében tiszteletben kell tartani, jelentik ki a képviselők.

A Parlament rugalmasabb, helyi intézkedéseket, alaposabb koordinációt és együttműködést, és vészforgatókönyvet vár annak elkerülésére, hogy az ideiglenes intézkedések állandósuljanak.

A mozgás szabadságának védelme

Az állásfoglalás rámutat, hogy a belső határok lezárásának negatív hatásai a határ közelében élőket, az országhatárokon át munkába járókat, a más országban tanulókat, és az eltérő országban élő párokat is kedvezőtlenül érinti. A mozgás szabadságát csak kivételes esetben lehet korlátozni, hangsúlyozzák a képviselők, akik szerint a lezárásokat az arányosság és megkülönböztetés-mentesség elvét tiszteletben tartó, célzott intézkedésekkel kellene felváltani.

A határmenti településeken élőket és munkájuk miatt országok között ingázókat mentesíteni kellene a korlátozások alól azzal a feltétellel, hogy tiszteletben tartják az érintett hatóságok által előírt szabályokat.

Országok közötti együttműködés és az információk elérhetősége

A Bizottságnak és a tagállamoknak nagyobb erőfeszítést kellene tenniük a közös uniós válaszlépések egyeztetésére, beleértve a karanténszabályokat, a kapcsolatok feltérképezését, a tesztelési stratégiákat, a teszteredmények kölcsönös elismerését, és a nem létfontosságú uniós utazások átmeneti korlátozását. A képviselők a kapcsolatokat nyomonkövető alkalmazások kompatibilitását sürgetik, és minden tagállamban megbízható, naprakész, többnyelvű információt várnak az utazási korlátozásokról és a biztonsági intézkedésekről.

A schengeni szabályok

Az állásfoglalás emlékeztet rá, hogy a Schengen jövőjéről szóló stratégia megalkotása a Bizottság egyik kiemelt stratégiai kezdeményezése 2021-re, és hogy a schengeni térség kiterjesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy az uniós polgárok egyenlő mértékben élhessenek uniós jogaikkkal.