Az EU-tagországok szerint tovább kell gondolni az adóügyi együttműködésről és a dohányadóról szóló uniós szabályozást

Európa

Az Európai Unió Tanácsa kedden következtetéseket hagyott jóvá, amelyekben politikai iránymutatásokat és prioritásokat határozott meg az uniós adópolitika két kulcsfontosságú területét, az uniós közigazgatási együttműködés jövőbeli alakulását és a dohánytermékekre alkalmazott jövedéki adó szerkezetét és adókulcsát érintő további reformokra vonatkozóan. Mindkét területen arra kérte az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő újabb jogalkotási javaslatokat, mert a jelenlegi szabályozás kiegészítésre szorul.

A tagországok kormányait képviselő tanács emlékeztetett arra, hogy az uniós közigazgatási együttműködés segíti a nemzeti adóhatóságokat az adóbevételek beszedésében és megőrzésében. Az adócsalás felderítéséhez és visszaszorításához elengedhetetlen is az említett szervek közötti szoros együttműködés – írták.

A témával foglalkozó első irányelvet 2011-ben fogadták el, hatálya azóta öt alkalommal bővült. Immár kiterjed a nemzeti hatóságok közötti információcserére a pénzügyi számlák adatairól, a határokon átnyúló adómegállapításokra és az előzetes ármegállapításokra, továbbá bizonyos, a legnagyobb multinacionális vállalatokkal kapcsolatos pénzügyi információkat tartalmazó országjelentésekre. Hozzáférést biztosít a tényleges tulajdonosokra vonatkozó információkhoz, valamint kiterjed “a határokon átnyúló, potenciálisan agresszív adótervezési konstrukciókra vonatkozó információkra”.

A következtetésekben azonban a Tanács hangsúlyozta, hogy “az adócsalás és az adókijátszás elleni küzdelem céljából folytatott közigazgatási együttműködés javítására irányuló erőfeszítések különösen fontosak a koronavírus-járvány okozta válságból való felépülés időszakában”.

A dohányra alkalmazott jövedéki adó tekintetében a Tanács arra emlékeztetett, hogy 2011 óta az uniós jogszabályok közös szabályokat határoznak meg a dohánytermékek adóztatására vonatkozóan. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleg hatályos szabályok már kevésbé hatékonyak. Vagy nem elégségesek, vagy túl szűkek ahhoz, hogy kezelni tudják a piacra kerülő bizonyos új termékek, például az e-cigarettákhoz használt folyadékok, a hevített dohánytermékek és más új generációs termékek tekintetében fennálló jelenlegi és jövőbeli kihívásokat.

Az uniós tanács mindkét terület tekintetében felkérte az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő jogalkotási javaslatokat az említett problémák és aggályok kezelésére.