2020-ban az EU 900 millió eurós humanitárius költségvetésből nyújt segítséget a szükséget szenvedőknek

Európa

Az Európai Bizottság ma elfogadta humanitárius segítségnyújtást szolgáló éves kezdeti költségvetését, melynek összege 2020-ban 900 millió eurót tesz ki.

Az Európai Unió nyújtja a legtöbb humanitárius támogatást a világon, és minden évben több mint 80 országban segíti a szükséget szenvedőket. Noha az emberek legtöbbször konfliktusok miatt kényszerülnek éhezni és a lakóhelyüket hátrahagyni, a humanitárius válságot nagyban súlyosbítja az éghajlatváltozás.

A költségvetés tekintélyes része – 400 millió euró – afrikai segélyprogramok megvalósítását fogja szolgálni. A Közép-Keleten az EU 345 millió euróval fogja segíteni a szíriai válság kezelését, a szomszédos országokban élő szír menekülteket, valamint a Jemenben kialakult rendkívül válságos helyzet enyhítését. Ázsiában és Latin-Amerikában az Európai Unió 111 millió eurót fordít majd arra, hogy további támogatást biztosítson a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő embereknek.

Az uniós humanitárius segítségnyújtásnak köszönhetően több millió szükséget szenvedő ember sorsa fordul jobbra világszerte. Az uniós segélyeket humanitárius partnerszervezetek, köztük ENSZ-ügynökségek, nem kormányzati szervezetek és a Vöröskereszt szervezetei juttatják el a nélkülözőkhöz. A Bizottság kiterjedt humanitárius szakértői hálózata révén az egész világon szorosan nyomon követi az uniós források sorsát, és szigorú szabályokat léptetett életbe, hogy a pénz megfelelő felhasználását biztosítsa.