A vietnami miniszterelnök előadása az NKE-n

Vietnam miniszterelnöke tartott eladást az NKE-n

Egyetem

“Mi egy békeszerető nép vagyunk” -hangzott el Pham Minh Chinh Vietnam miniszterelnökétől, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Szent László Kápolnájában tartott előadásában. Magyarország az egyetlen ország Közép-Kelet-Európában, amelynek átfogó partnersége van Vietnammal – emelte ki miniszterelnök, akinek Deli Gergely az NKE rektora és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter rövid séta alkalmával mutatták be az egyetemet, majd az ezt követő beszédek végén tíz együttműködési megállapodás aláírására is sor került vietnami és magyar egyetemek között.

„Nem megszokott, hogy egy miniszterelnök előadást tart egy egyetemen, ezért nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ilyen kiváló vendéget üdvözölhetünk a Ludovika Campuson” – hangsúlyozta Deli Gergely rektor a vietnami miniszterelnök fogadására rendezett eseményen. Kiemelte: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fő feladata olyan fiatal szakemberek oktatása és képzése, akik a közszolgálatban szeretnének karriert befutni, akár a fegyveres erőknél, akár a kormányzat különböző szervezeteinél. Mint mondta, az intézmény a társadalmi, valamint a nemzeti stratégiai kormányzati célok és a felsőoktatás közötti együttműködés hatékony modelljét képviseli.

„Mivel elköteleztük magunkat amellett, hogy olyan stratégiai oktatást és kutatást nyújtunk, amely választ ad a mai kor kihívásaira, mindennapi tevékenységünk e falak között az, hogy tájékoztassuk és oktassuk diákjainkat arról, hogy mi történik jelenleg a világban, éppen ezért meggyőződésünk, hogy ehhez nemcsak elméleti és tudományos, hanem gyakorlati ismeretekre is szükség van – hangsúlyozta Deli Gergely. Hozzátette, hogy az NKE-n számos olyan szakember tanít, akik nap mint nap ilyen kérdésekkel foglalkoznak: jelenlegi és volt nagykövetek, államtitkárok, a közszféra más képviselői, akik professzorként és vendégelőadóként dolgoznak intézményünkben.

A vietnami-magyar kapcsolatokról Deli Gergely kiemelte: egy gyorsan változó, bizonytalan világban a meglévő nemzetközi kapcsolatok megerősítése és újak kiépítése világszerte kiemelkedő jelentőségű, és ebben nemcsak a hagyományos diplomáciának, hanem a felsőoktatásban dolgozó szakembereknek is szerepük van. Mint mondta, a tudományos munka, az új ismeretek alkalmazása és terjesztése szintén olyan nemzetközi tevékenységek, amelyek csak akkor érhetik el a legmagasabb szintet, ha figyelembe veszik a globális és regionális trendeket. Az egyetemek kulcsszerepet játszanak a folyamatos nemzetközi tudás-megosztásban.

Ez a kölcsönös csere lehetővé teszi a nemzetek számára, hogy segítsék egymást nemcsak tudományos közösségeik, hanem országaik jövőjének, politikai és gazdasági kapcsolatainak megerősítésében is – fejtette ki Deli Gergely. Ezzel a felfogással összhangban az NKE stratégiai céljai között szerepel a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése: számos ösztöndíjprogrammal rendelkezik az egyetem, mint például a Ludovika Scholars Program, a Ludovika Fellowship Program és a Ludovika International Talents, valamint a külföldi hallgatók jelentkezését ösztönzik  az Erasmus és az Erasmus+ mobilitási programok.

Deli Gergely hozzátette, hogy az egyetem nemzetközi hálózatának bővítése mellett az intézmény küldetése az országok közötti kapcsolatok előmozdítása és javítása, ennek megfelelően például rendszeresen fogad az NKE nagyköveteket a Ludovika Nagyköveti Fórumon. Az intézmény kiváló kapcsolatokat ápol számos távol-keleti és délkelet-ázsiai országgal és egyetemmel, 2017 és 2022 között már több együttműködési megállapodást kötött a Vietnami Nemzeti Egyetemmel.

Vietnam miniszterelnöke beszédében úgy fogalmazott: nagyon mély és szíves fogadtatásban volt része hazánkban. Kiemelte, hogy Magyarország büszke lehet a történelmére és a tradícióira. Pham Minh Chinh emlékeztetett, hogy Vietnam nagy áldozatokat hozott, miután 1945-ben elnyerte a függetlenséget. „Mi egy békeszerető nemzet vagyunk, a békéért nagy árat fizettünk, tehát tisztában vagyunk annak értékével” – vélekedett a miniszterelnök.

Kitért arra, hogy országa komoly, társadalmat és gazdaságot érintő reformokat vezet be, a többi között a digitalizáció és a zöld átmenet területein. Ezen túlmenően fenntartják a szuverenitást, a területi integritást, a függetlenséget azért, hogy biztonságos környezetet teremtsenek a befektetőik számára.

Magyarország az egyetlen ország Közép-Kelet-Európában, amelynek átfogó partnerségi viszonya van Vietnammal – emelte ki Pham Minh Chinh, aki azt üzente egyetemünk diákjainak, hogy mindenekelőtt törekedniük kell a tudásra, másodszor pedig szeretniük kell a hazájukat, hogy egy virágzó országot építsenek.

Az eseményen elhangzott, hogy a két ország között fennálló 73 éves barátság (amely 1950 óta tart) okán reményüket fejezték ki a résztvevők, hogy ez a mostani esemény még szorosabb köteléket fog kialakítani a felsőoktatási együttműködésben, amely mind Vietnam, mind Magyarország oktatói, kutatói és hallgatói számára előnyökkel jár. Mint ismert, számos vietnámi egyetemi, főiskolai- és PhD-hallgató folytatja tanulmányait Magyarországon. Emellett a két ország felsőoktatási intézményei között eddig számos nemzetközi közös kutatási projekt, tanulmányi csereprogram valósult meg.

A vietnami miniszterelnök, a vietnami oktatási és képzési miniszter, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Deli Gergely, az NKE rektora jelenlétében a vietnami és a magyar egyetemek összesen tíz két- és többoldalú együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá, egyebek mellett a Vietnami Nemzeti Egyetem, Thai Nguyen Egyetem, és a Hanoi Egyetem, magyar részről a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Óbudai Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem.

Az intézmények megállapodtak abban, hogy a kölcsönös, tudományos  együttműködés keretein belül a többi között kettős diplomát adó képzéseket hoznak létre, valamint tudományos csereprogramokat indítanak, szemináriumokat és konferenciákat szerveznek közösen, és közös publikációkat is megjelentetnek majd.

(Szöveg: Harangozó Éva, NKE)

(Fotó: Szilágyi Dénes, NKE)