Együttműködik a Széchenyi István Egyetem az MIT Catalyst programjával

Egyetem

A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) együttműködik az MIT (Massachusetts Institute of Technology – Massachusettsi Műszaki Egyetem) LinQ Catalyst programjának európai ágával, a Catalyst Europe-pal. A program célja, hogy az egészségtechnológiai, orvostudományi kutatások eredményei minél hamarabb beépüljenek a gyakorlatba – közölte az egyetem, amely a partnerség részeként keddtől szakmai rendezvénynek ad otthont.

A szeptember 19. és 21. között zajló rendezvényen 12 európai Catalyst EU ösztöndíjas és a program mentorai vesznek részt. Az eseményen a résztvevők nemcsak tanulnak, hanem segítséget kapnak ahhoz is, hogy csoportokat alkotva kutatási projekteken kezdjenek el dolgozni.

Martha Gray, az MIT LinQ igazgatója és a Catalyst program vezetője a szakmai rendezvény előtt újságíróknak elmondta: a programot tíz évvel ezelőtt alapították. Cél, hogy paradigmaváltást idézzenek elő a kutatási megközelítésekben, felgyorsítva az eredmények hatását az egészségügyben.

Ahhoz, hogy a kitűzött célok megvalósulhassanak, fontos az együttműködés egy olyan intézménnyel, amely együtt dolgozik egészségügyi, ipari és akadémiai szakemberekkel is – mondta, hozzátéve, hogy a Széchenyi Egyetemben jó partnerre találtak.

Lukács Eszter, az SZE nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese kiemelte: a Catalyst program befogadásának egyik lábát az egészség és sporttudományi kar, a másikat az egészségtechnológiai kompetenciaközpont adja.

Januárban már tartottak egy háromnapos találkozót, amelyen az alapvetően nem publikus módszertanba nyertek betekintést a résztvevők. Ez alapján mintegy negyvenen jelentkeztek Európából, akik közül 12 ösztöndíjast választottak ki. Ők Spanyolországból, Olaszországból, Luxemburgból és Németországból érkeztek.

Magyarországról az SZE mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Semmelweis Egyetemről, a Szegedi Tudományegyetemről és a Pécsi Tudományegyetemről érkeztek szakemberek a különböző tudományterületekről – mondta.

A munkáikat mentorok is segítik. Lukács Eszter példaként említette Petra Barbara Krauledát, aki műszaki projektvezetője volt annak a projektnek, amelynek részeként megalkották az első, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala által is engedélyezett hepatitis C-tesztet.

A programban magyar mentorok is részt vesznek, így Rácz István, az SZE Egészség- és Sporttudományi Karának professzora, Uray Iván, a Debreceni Egyetem docense, valamint Dóczi Róbert és Vodicska Barbara, az Oncompass Medicine Hungary Kft. munkatársai.

(MTI)