Szilvássy Zoltán és Palkovics László

Eduline: a Debreceni Egyetem is sokat rontott pozícióján a modellváltás óta

Egyetem

Az elmúlt három évben egyre hátrébb csúsztak a QS felsőoktatási rangsorában a modellváltáson átesett magyar egyetemek – írja az Eduline. A portál szerint a visszaesésben szerepet játszott az Erasmus-ügy, az akadémiai szabadság romlása is.

A Quacquarelli Symonds (QS) friss ranglistájába összesen tizenegy magyar egyetem került be. A legjobb helyezést a Szegedi Tudományegyetem szerezte meg, amit a lista 601-610. helyére rangsoroltak, ezt követi a Debreceni Egyetem a 671-680. helyen, a harmadik helyen pedig egy budapesti intézmény, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, ami idén a 701-710. helyig jutott fel.

A QS-rangsor alapján az elmúlt években töretlenül a Szegedi Tudományegyetem volt Magyarország legjobb egyeteme. Míg azonban az intézmény a 2021-es rangsorban a lista 501-510. helyét foglalta el, a 2021. január 29-i modellváltása után ahelyett, hogy még előrébb menetelt volna (hiszen a kormány szerint a fenntartóváltás, tehát az állami kézből magánkézbe való kerülés célja épp az egyetemi autonómia erősítése, a gazdagabb hazai és nemzetközi együttműködések kiépítése, továbbá az egyetemek a munkaerőpiac igényei szerinti átalakítása lett volna), inkább elkezdett visszacsúszni és gyengébb helyezéseket elérni.

A kormánybiztos tájékoztatta a debreceni egyetemistákat, hogy sikeresnek érzik a modellváltást

2022-ben és 2023-ban például a rangsor 551-560. helyét szerezte meg, míg a legfrisebb, 2024-es rangsorban már “csak” a 601-610. helyig menetelt.

Ami a Debreceni Egyetemet illeti, a táblázat szerint az intézmény 2021 óta 150 helyet rontott a nemzetközi listán.

Az Eduline szerint az okok között valószínűleg nagy szerepet játszik – amit 2021-ben már az Oktatási Hálózat is jelzett – hogy a modellváltással az egyetemek autonómiája lényegében teljesen megsemmisült.

Tovább ronthat a helyzeten, ha nem sikerül megoldást találni a januárban kirobbant “Erasmus-botrányra”, ami jelentős mértékben visszavetheti a Magyarországról külföldre, és a külföldről hazánkba érkező cserediákok számát, ami szintén fontos szempont a rangsorok összeállításának során.