Boza-kutatás Debrecenben

Egyetem

Hazánkban először a Debreceni Egyetemen vizsgálják a különleges ital hatásait – nyilatkozta Novák Anna PhD-hallgató a Campus Rádióban.

Hirdessen nálunk! Megéri!

A boza egy kölesből erjesztett, csekély alkoholtartalmú, savanykás ital. A szénhidrátokban és vitaminokban gazdag török italt a hadsereg élelmezésére is használták az Oszmán Birodalomban. A 16. században hazánkban is elterjedt volt, jótékony hatását már akkor ismerték, még Nádasdy nádor feleségét is ezzel gyógyították, de mára feledésbe merült.

A Debreceni Egyetem élelmiszerkutatói viszont – hazánkban elsőként – ismét vizsgálni kezdték a bozát. Egy finom és egészséges terméket szeretnének előállítani a kiváló beltartalmi értékekkel bíró, de a magyarok számára szokatlan ízű italból.

A részletekről Novák Anna az Élelmiszertudományi Intézet PhD-hallgatója nyilatkozott az FM90 Campus Rádiónak adott interjújában. A teljes összeállítást ezen a linken hallgathatja meg.