Cupra Terramart

Megkezdődött a Cupra Terramar sorozatgyártása az Audi győri gyárában

Helyi hírek

Az Audi Hungaria Zrt. győri üzemében elindult a spanyol Cupra márka Terramar modelljének sorozatgyártása pénteken.

Michael Breme, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, hogy mostantól a győri gyár az első, ahol egy „testvérmárka” járművét gyártják.

Az új modell termelése hozzájárul a járműgyár magas kapacitáskihasználásához a következő öt évben – emelte ki.

Les Zoltán, az Audi Hungaria járműgyártásért felelős igazgatósági tagja tájékoztatása szerint a Terramar ugyanazon a gyártási platformon készül, mint az Audi Q3.

Wayne Griffith, a Cupra vezérigazgatója elmondta, hogy a 2018-ban létrehozott márka az iparág leggyorsabban növekvő márkája, hat év alatt világszerte 700 ezer járművet értékesítettek.

Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség – HIPA vezérigazgatója beszédében hangsúlyozta: a magyar járműgyártás közvetlenül 150 ezer embernek ad munkát, és a szektorban több mint hétszáz vállalat működik. A szektor erejét és innovációs képességét mutatja, hogy a termékek mintegy 90 százalékát exportálják. 2018 óta a világ autó exportjának 90 százalékát előállító 20 legnagyobb exportőr államokhoz tartozik Magyarország – mondta.

Az elmúlt időszak fejlesztéseinek és a közeljövőben elkészülő beruházásoknak köszönhetően néhány éven belül megduplázódhat, és évi egymillió fölé nőhet az idehaza legyártott autók száma – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a Cupra Terramar magyarországi gyártása elismerés a vállalatnak, és mutatja azt, hogy érdemes beruházni Magyarországon.

Az Audi Hungaria korábban azt közölte az MTI-vel, hogy több mint két éve dolgoznak a Terramar integrációján a termelési rendszerbe, a legnagyobb átalakítás a karosszériagyárban történt.

A Terramar piacbevezetési darabszáma 3700 lesz, utána naponta mintegy háromszáz darabot gyártanak belőle. A tervek szerint naponta 770 járművet gyártanak, ennek 60 százaléka Audi Q3 lesz, 40 százaléka pedig Cupra Terramar.

A Terramar öt különböző hajtáslánccal lesz elérhető három különböző technológiában: benzin, mild hibrid és az új generációs plug-in hibrid. A benzin- és a mild hibrid motorok is Győrben készülnek.

A modell szállítása az idei év utolsó negyedévében kezdődik.

A Volkswagen konszern tagja, a spanyol SEAT 2010-ben jelent meg a Cuprával, amely 2018-tól lett önálló márka.

Az Audi Hungaria Zrt. az Audi konszern tagja, az Audi és Volkswagen konszern központi motorszállítója. 2023-ban 1 660 425 motort és 171 775 járművet gyártott. Győrben közvetlenül több mint 12 ezer embert foglalkoztat, a szolgáltatókkal és a beszállítókkal együtt pedig közel 50 ezret.

(MTI)

Kezdőkép: Facebook/CUPRA Magyarország