Augusztus 30. és szeptember 7. között rendezik meg Fertődön a második Haydneum Eszterháza Fesztivált

Kultúra

A fertődi Esterházy-kastélyban augusztus 30. és szeptember 7. között kerül sor a második Haydneum Eszterháza Fesztiválra. Az esemény koncertszerű operaelőadásokkal, zenetörténeti sétákkal, fortepianoesttel és vonósnégyes koncertekkel várja az érdeklődőket – tájékoztatta a szervező Haydneum – Magyar Régizenei Központ Alapítvány az MTI-t.

A Haydneum – Magyar Régizenei Központ célja a magyarországi régizenejátszás támogatása és népszerűsítése, valamint a magyar barokk, bécsi klasszikus és korai romantikus zenei örökség megőrzése és történeti hitelességgel történő bemutatása. Az alapítvány egyik kiemelt helyszíne az Esterházy-kastély, amely egyedülálló atmoszférát biztosít a látogatóknak, és lehetőséget ad a régizene autentikus megszólaltatására is – írták a közleményben.

A fesztivál nyitókoncertjén koncertszerű előadásban csendül fel Haydn „A lakatlan sziget” című operája Vashegyi György vezényletével, az Orfeo Zenekar, valamint Ella Smith és Marianne Beate Kielland énekesek közreműködésével.

A fesztivál második estéjén először lép fel idehaza a svájci régizenei formáció, a Capricornus Consort Basel. Az együttes partnerként a holland mezzoszoprán Olivia Vermeulennel lép színpadra.

Haydn vonósnégyeseit a Salomon String Quartet művészeinek előadásában lehet majd meghallgatni, élükön a régizene nagymesterével, Simon Standage-dzsel. Szólóestet ad az idén hetvenéves holland Ronald Brautigam is.

A zárókoncerten az Orfeo Zenekar lép fel, amelyet a karmesterként is tevékeny japán hegedűvirtuóz, Shunske Sato vezet.

A program részeként Bősze Ádám zenetörténeti sétája során betekintést nyerhetünk a hajdani hercegek és muzsikusok ünnep- és hétköznapjaiba.

A műfaji sokszínűség jegyében Berecz András és Berecz István „Apja-fia” című műsora bemutatja, hogyan öröklődik apáról fiúra a népzene, a népdal, a mese és a tánc szeretete és tudománya.

(MTI)