Letartóztatás embercsempészés szervezése miatt

Rendőrség

A Veszprém Megyei Főügyészség a mai napon letartóztatását indítványozta annak a 45 éves román állampolgárságú férfinak, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a déli határ felől illegálisan az országba érkező külföldiek Ausztriába juttatását szervezte, melyben az ügy másik gyanúsítottja, egy 41 éves magyar állampolgárságú nő segítette, akinek a letartóztatására az ügyészség szintén indítványt tett.

A megalapozott gyanú szerint a román férfi utasítására szállított egy tehergépkocsi ülések nélküli platóján huszonhét férfit, két nőt és egy gyermeket az az 51 éves elkövető, akit a rendőrök 2020. november 19-én délután Várpalota külterületén állítottak meg, miközben az illegálisan Ausztriába tartó személyeket anyagi ellenszolgáltatás fejében a nyugati határ felé fuvarozta. A szállítást végző gyanúsított a román férfi utasításait követve már az elfogását megelőző napokban is szállított illegális határátlépőket, hogy Nyugat-Európába jutásukat segítse. Szintén a román állampolgár utasítására indult öt illegális határátlépővel Ausztria felé egy másik embercsempész, akit a rendőrök 2020 decemberében fogtak el. A férfi beszervezésében közreműködött a 41 éves magyar nő, aki az elkövetőt kifejezetten abból a célból ismertette össze a román férfival, hogy a bűncselekmény elkövetésében részt vegyen.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt folytat nyomozást az ügyben, melynek a szervezésével, irányításával gyanúsítja a 45 éves román férfit, a magyar nőt pedig azzal, hogy a bűncselekmény elkövetéséhez segítséget nyújtott neki.

Az ügyészség a szökés-elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítésének, valamint a bűnismétlésnek a veszélye miatt a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírójánál mindkét gyanúsított egy hónapra történő letartóztatását indítványozta, amelynek a bíróság helyt adott. A végzés a gyanúsítottak és a védő fellebbezése folytán nem végleges.

Az eljáráshoz kapcsolódik, hogy Kiskőrösi Járási Ügyészség szintén indítványt tett annak a bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével gyanúsított három férfinak, köztük egy szlovák állampolgárnak a letartóztatására, akiket a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az embercsempész hálózat felszámolására 2021. május 11-én hajnalban, több helyszínen lebonyolított akció keretében vett őrizetbe. A megalapozott gyanú szerint a szlovák állampolgár és egyik magyar társa rendszeresen adott megbízást migránsok szállítására, gépjárművek, járműszerelvények átalakítására, hogy azokon embereket lehessen elrejteni, míg a harmadik gyanúsított a határközeli ingatlanának rendelkezésre bocsátásával segítette az embercsempész tevékenységet. Az ügyészség indítványával a Kiskunhalasi Járásbíróság is egyetértett. A végzések a gyanúsítottak fellebbezése miatt nem véglegesek.

A bűncselekmény felderítésében a Nemzeti Védelmi Szolgálat is aktívan közreműködött.