A halál népbiztosa – Megtartották a Szamuely Tiborról szóló film díszbemutatóját

Kultúra

Szamuely Tibor, a tanácsköztársaság hadügyi népbiztoshelyettese tevékenységét vizsgálja A halál népbiztosa című dokumentum-játékfilm, amelynek díszbemutatóját szerda este tartották a budapesti József Attila Színházban.

Az elmúlt két évszázadot az határozta meg, hogy sokan úgy gondolták, a józan ész nevében át lehet alakítani a társadalmakat: az emberi ész helyettesíti istent, a spontán társadalmi fejlődést és a természet törvényeit – mondta a vetítés előtt az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós felidézte az 1789-es francia forradalom alatt elharapódzó terrort, hozzátéve: “ez az eszme folytatódott a többi érték felszámolásával. Isten után sorra került a nemzet, a család, és most már ott tartunk, hogy a természeti törvényekkel szemben az emberi identitás leglényegesebb mozzanatait is megkérdőjelezik” – fogalmazott.

A miniszter szerint Magyarországon az 1918-19-es évek eseményei teljes mértékben szembe mentek az 1100 éves magyar történelemmel. Ezt az időszakot a fegyverszünet, a köztársaság kikiáltása, a “testileg-lelkileg beteg” Károlyi Mihály kormánya, a hatalom önkéntes átadása a szélsőséges bolsevik erőknek, a román megszállás, Trianon jellemezte és minden, ami ennek következménye: a Szent István-i, ezeréves állam felszámolása, máig kísértő traumák, meg nem oldott társadalmi feszültségek.

Szamuely Tibor, a tanácsköztársaság időszakában a hadügyi népbiztos helyettese és közoktatásügyi népbiztos egy olyan terrorkülönítményt vezetett, a 200 fős Lenin-fiúkat, amely páncélvonattal járta az országot, akasztott teljesen ártatlan embereket, családokat – idézte fel.

Mindnyájunknak kötelessége emlékezni – hangsúlyozta a miniszter, hozzáfűzve: nagyon fontos, hogy ezzel a művészek is foglalkozzanak. “Bízom benne, hogy ez a film is hozzájárul ahhoz, hogy jobban megismerjük múltunkat” – méltatta az alkotást Kásler Miklós.

Csurka Dóra, A halál népbiztosa forgatókönyvírója a díszbemutató előtt az MTI-nek elmondta, a filmet a tanácsköztársaság kikiáltásának századik évfordulójára tervezték elkészíteni, a pandémia miatt azonban végül 2021. március 21-én volt először látható a Duna Televízióban.

Az 55 perces dokumentumfilm végig követi, hogyan válik egy idealista ifjú újságíróból bolsevik fanatikus, a vörösterror fő magyarországi végrehajtója, az ő sorsán keresztül pedig feltárul a tanácsköztársaság 133 napjának története is.

A halál népbiztosa huszonöt játékfilmes jelenetet is tartalmaz, megelevenítve Szamuely Tibor és társai alakját.

Csurka Dóra kiemelte a jelenetekben felbukkanó tehetséges, fiatal színészeket: Szamuely Tibort Resetár Dániel, feleségét, Szilágyi Jolánt Réti Nóra, Kun Bélát Sorbán Csaba alakítja. Felbukkan a film fő médiapartnere, a PestiSrácok.hu, illetve a Pesti TV egyik munkatársa, Ambrózy Áron is, aki Lenin szerepét vállalta.

Narrátorként Ferkó Dánielt hallhatják a nézők, az operatőr Győri Márk, a technikai rendező Holicska Ádám, a kreatív játékfilmes rendezők pedig Huth Gergely és Stefka István voltak.

A halál népbiztosa legközelebb pénteken 23 órakor a Pesti TV műsorán lesz látható – mondta el Csurka Dóra.

 

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.