Már 17 hazai színház kötelezte el magát az fenntartható jövő mellett!

Kultúra

Újabb 7 színház, ill. produkciós iroda csatlakozott a Jövő Nézőiért – Zöld Színházi Projekthez, melyet a Miskolci Nemzeti Színház még az előző évad elején indított el, azzal a határozott céllal, hogy minél több színház számára alapvetés lehessen a környezettudatos gondolkodás a közeljövőben. Az öko-tudatos színházi társulás célja a szemléletformálás, és minél több zöld programban való részvétel; környezettudatosságra törekvés az energetikai működésben, a hulladékkezelés és az üzemeltetés területén; újrahasznosításra törekvés a művészeti kivitelezés során; együttműködés zöld szervezetekkel, cégekkel ill. közös zöld színházi programok megvalósítása, és közös fellépés egy öko-tudatos színházi szakmai szervezet létrehozásáért.

Az első körben csatlakozó Zöld Színházak:

Bartók Kamaraszínház, Csiky Gergely Színház Kaposvár, JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház – Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE Produkció), Katona József Színház, Kultkikötő, Miskolci Nemzeti Színház, Örkény István Színház, Rózsavölgyi Szalon, Szentendrei Teátrum, Stúdió K Színház

A szeptember végén létrehozott szakmai társuláshoz másfél hónap alatt újabb 7 intézmény csatlakozott: a Manna Produkció, a Budaörsi Latinovits Színház, a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a Budapest Bábszínház, a MU Színház, a Centrál Színház, és a Városmajori Szabadtéri Színpad.

Papp Endre színművész, A Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt vezetője szerint „a kezdeményezés erejét és az ügy tisztaságát mutatja, hogy egyre több kulturális intézmény keresi a zöld színházi társulás lehetőségét. Szemléleti és technológiai forradalom küszöbén állunk, minden döntésünkkel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy ezt a fejlődést az öko-tudatosság mentén érjük el. A színház közösségi tér, így közege lehet ennek a folyamatnak, segítséget adhat eligazodni a fenntartható életmód elérésében, – példát mutathat már azzal is, ha a környezettudatosság mentén, és az erőforrásainak leghatékonyabb felhasználásával van működtetve. Felelősségünk van abban, hogy az edukáció és a szemléletformálás segítségével a zöld gondolkodás a mindennapjaink részévé válhasson, – a háztartásoktól a munkahelyek üzemeletetéséig, a legszélesebb társadalmi körben. Továbbra is várjuk azoknak a színházaknak és intézményeknek a jelentkezését, akik elkötelezettek környezetünk és az egészségünk védelme iránt! Ebben segítségünkre lesznek Zöld Nagyköveteink, akik a projektért intézményi szinten felelősek. A mostani példaértékű összefogással közösen igyekszünk tenni a jövő (és a jelen) nézőiért!”

Öko-tudatos színházi együttműködés

A Miskolci Nemzeti Színház a 2019/2020-as évadtól Magyarországon egyedülálló öko-tudatos színházi programot indított saját intézményén belül, és egy ezzel kapcsolatos együttműködést kezdeményezett a magyar színházak körében, hogy példaértékű összefogással közösen lehessen tenni a jövő (és a jelen) nézőiért.

A csatlakozó intézmények, társulatok, egyesületek megismerhették a Jövő Nézőiért – zöld színházi nyitott projektet, és annak alapvetéseivel egyetértettek. Meggyőződésünk, a színház a szemléletformálás fóruma, élen kell járnia jelentős közösségi ügyek elindításában, támogatásában. Azt is gondoljuk: együtt még többet tehetünk a jövőért. Tudjuk, lehetetlen 100 százalékban zöldnek lenni. De bevált jó módszerek – környezetkímélőbb, fenntarthatóbb gyakorlatok elfogadása – segíthetnek mindnyájunkat abban, hogyan tudnánk mégis minden nap környezettudatosabban gondolkodni, és fellépni az egészség és az egészséges életmód védelmében.

Fontosnak tartjuk, hogy a Miskolci Nemzeti Színház országosan szándékozik kiterjeszteni az öko-tudatos színházi projektjét, és az úgynevezett zöld intézménnyé válásának útját szeretné mintaként továbbadni a környezet-, és egészségvédelem iránt elkötelezett kulturális intézmények számára azzal a céllal: hogyan lehet a meglévő erőforrásokat a leghatékonyabban kihasználni.