Hazai képernyőkön a világot járt magyar film

Kultúra Ország

Vasárnap este mutatják be  a Duna tévén  Dombrovszky Linda rendező első tévéfilmjét a Pilátust, mely Anya és lánya kapcsolatáról szól.

Szabó Magda hatvanas évek elején megjelent Pilátus című regényét dolgozta fel első tévéfilmjében Dombrovszky Linda rendező – olvasható az alkotók MTI-hez elküldött tájékoztatójában.

A történet szerint Anna, az idős vidéki asszony megözvegyül. Lánya, a városban orvosként dolgozó Iza úgy gondolja, úgy lesz a legjobb, ha magához veszi az édesanyját. A saját közegéből kiszakított Anna és a nagyvárosi életet élő Iza kapcsolata azonban sehogyan nem működik, Anna lassacskán elsorvad az őszinte szeretetet nélkülöző együttélésben.

 

A filmben Izát, a lányt Györgyi Anna, édesanyját Hámori Ildikó alakítja. További szerepekben pedig Terhes Sándor, Szikszai Rémusz, Kovács Zsolt, Kakasy Dóra, Máhr Ágnes, Székely B. Miklós és Martin Márta látható.

A Pilátus című film január óta járja a világot nagy sikerrel, több nemzetközi fesztiválon is díjat nyert, beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé is.

A Milánói Filmdíjon a legjobb film mellett négy kategóriában is díjazták az alkotást, majd a Los Angeles-i South East European Filmfesztiválon nyert elismerést, azóta amerikai forgalmazója is lett a filmnek.

A Porto Femme Nemzetközi Filmfesztiválon Hámori Ildikó kapta a legjobb színésznőnek járó elismerést, a Hétdomb Filmfesztiválon pedig a legjobb nagyjátékfilm díját hozta el Szabó Magda regényadaptációja.

A film a jelenleg zajló 44. Mostra Sao Paolo Filmfesztivál és a szófiai Cinelibri Filmfesztivál versenyprogramjában is szerepel. Novemberben Hágában és további amerikai fesztiválokon versenyez (Dallas, Massachusetts, New York).

A Pilátus a Cross Dot Film Kft. gyártásában készült az Magyar Média Mecenatúra támogatásával. A film producere Köves Ábel, a forgatókönyvet Somogyi György és Szélesi Sándor írták, operatőre Hartung Dávid, vágója Mezei Áron, látványtervezője Hujber Balázs, zeneszerzője Bolcsó Bálint, jelmeztervezője Donkó László volt.

(MTI)