Schaeffler Akadémia Debrecenben

Schaeffler Akadémia Debrecenben – Kutatás-fejlesztésre 700 milliárd forintot biztosít a kormány

Gazdaság

A magyar kormány a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban 700 milliárd forint uniós forrást biztosít a kutatás, fejlesztés, innováció támogatására – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára pénteken Debrecenben.

Magyar Levente, a gördülőcsapágyakat gyártó FAG Magyarország Ipari Kft. Schaeffler Akadémiájának avató ünnepségén jelezte azt is, hogy ebből az összegből 50 milliárd forintot 7 ezer tanműhely kialakítására fordítanak.

A helyettes államtitkár a magyar járműipar egyik húzóágazatának nevezte a Schaeffler Akadémiát, s emlékeztetett rá, hogy amikor a kormány 2010-ben hozzálátott az alrendszerek átépítéséhez, a felsőoktatás és a szakképzés területe volt az első a sorban. Fontos szempont volt ebben, hogy a piaci igényeknek megfelelően, magasan kvalifikált munkaerőt biztosítsanak a gazdaság szereplőinek.

A kormány újraiparosítási programjában a járműipar a zászlóshajó, amely az export 22 százalékát termeli és 140 ezer embert foglalkoztat – tette hozzá.

Magyar Levente a kormány által támogatott duális szakképzési modell egyik kiemelkedő példájának nevezte a hazai járműipar egyik legfontosabb szereplője, a német Schaeffler csoporthoz tartozó FAG Magyarország Ipari Kft. akadémiájának megnyitását, amely – mint fogalmazott – érdemben járul hozzá a magyar nemzetgazdaság versenyképes, fenntartható fejlődéséhez.

Szabó Péter, a FAG Magyarország Kft. ügyvezetője közölte: a Schaeffler Akadémia 140 millió forintos költséggel épült fel, kétszintes oktató épületében 68 millió forint értékű gépparkkal. Szeptemberben 30 szakmunkástanuló képzése kezdődik itt meg.

Hozzátette: 2008 óta közel száz szakembert oktattak szakiskolai duális képzés keretében villanyszerelő, gépi forgácsoló és ipari gépész szakmákban, s a végzett szakmunkástanulók fele azóta náluk dolgozik.

Több egyetemmel együttműködnek az FAG-ösztöndíjprogramban: jelenleg 30 ösztöndíjasuk van, de a felsőfokú duális képzés megalapításában is komoly szakmai szerepet vállalnak – jegyezte meg az igazgató.

A Schaeffler csoport a három – INA, LuK és FAG – márkájával 2013-ban 170-nél több telephelyen, világszerte mintegy 79 ezer foglalkoztatottjával 11,2 milliárd eurót meghaladó forgalmat ért el. A vállalatcsoport a gördülőcsapágy-ipar világméretekben vezető szállítói közé tartozik, és szinte az összes autógyártó cég elismert partnere. A Schaeffler csoport egyike a legnagyobb családi tulajdonban lévő német és európai ipari vállalatoknak.