Szeged, Gyermekklinika, klinika, egészségügy, gyógyít, orvos, beteg

Két panelműtőt és egy hat ágyas őrzőt hoznak létre a szegedi gyermeksebészeten a kormányzati pénzből

Egyetem

Ahogyan azt a Szegedi Nap is megírta, kiegészíti a magyar kormány a szükséges összeggel, azaz 1,3 milliárd forinttal a szegedi gyermeksebészet felújításához szükséges pályázati forrást. Így összesen 3,2 milliárd forintból fejezik be a folyamatban lévő beruházást a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikáján, ahol egyebek mellett két panelműtőt és egy hat ágyas őrzőt hoznak létre.

Kormányhatározat jelent meg arról, hogy 1,3 milliárd forint összegű támogatást biztosít a kormány az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ gyermeksebészeti blokkjának felújítására. Így összesen 3,2 milliárd forintra nőtt a 21. századi gyermeksürgősségi és gyermek traumatológiai centrum kialakítására fordítható összeg – a korábbi EFOP-projekt 2016-ben elnyert 1,9 milliárd forintos keretét egészítette ki a kormányzat a hétfőn megjelent határozat szerint.

A megítélt állami forrás lehetővé teszi, hogy a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának gyermeksebészeti műtői és a hozzájuk tartozó ellátóhely megfeleljen az időközben szigorodó, korunk technológiai lehetőségeinek beépítését joggal elváró tárgyi minimumfeltételeknek.

A várhatóan 2025 közepére elkészülő beruházással, megszűnik az a helyzet, amelyben a gyermeksebészeti betegeket a központi sebészeti műtőkben látják el. Az átmeneti időszakban jelenleg az egyetem Semmelweis utca 8. szám alatti telephelyén, az „Újklinikán” jelöltek ki egy műtőt és egy önálló gyermekébredőt a megoperált gyermekek számára, akiket az épületek között az egyetem belső betegszállító mentőjárművei szállítanak.

– Az SZTE Gyermekklinika alkotja a dél-alföldi gyermekellátás gerincét, az itt folyó, nemzetközi szinten is elismert szakmai munka alapjait Altorjay István és Füzesi Kristóf professzorok tették le. A jelenlegi osztályvezetőnek, dr. Kovács Tamás tanár úrnak köszönhető, hogy többek között a kor elvárásainak megfelelő, minimális invazív sebészeti eljárásokat és modern gyermektraumatológiai ellátást tudunk biztosítani – hangsúlyozta Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora. – Köszönjük Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter támogatását; ez a nagy összegű beruházás az SZTE lehetőségeit messze meghaladta volna, de a kormány által megítélt összeggel kiegészítve XXI. századi körülményeket teremthetünk – tette hozzá Prof. Dr. Rovó László.

– A megítélt összeg, azon túl, hogy a Dél-Alföldi Régió gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ellátása továbbra is a Klebelsberg Kuno által 100 éve felépíttetett klinikaépületben, de XXI. századi körülmények között valósul meg, lehetővé teszi a 2016-ban elnyert EFOP-pályázat indikátorainak teljesítését is. Ez azt jelenti, hogy a régió csaknem negyedmillió gyermeke baleset vagy műtéti beavatkozás esetén – hasonlóan a pályázatban érintett többi régió gyermekeihez – biztonságos és a legszakszerűbb ellátást kaphatják – mondta el a felújításról Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja.

A beruházásra adott 1,3 milliárd forint összeg biztosítja, hogy a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikáján olyan műtőblokkot alakítsanak ki, amely megfelel az élenjáró szakmai, technológiai és kórházhigiéniai elvárásoknak. A felújítás két új műtőt, a hozzájuk tartozó őrző-intenzív részleget és a gyermeksebészeti osztályt foglalja magába.

Az új műtőblokkal és a korábban beszerzett eszközökkel a Dél-Alföldön csaknem negyedmillió,  0-18 év közötti gyermek progresszív III-as szintű  gyermeksebészeti, gyermek traumatológiai, gyermekonkológiai, neonatológiai sebészeti és gyermeksürgősségi ellátása oldódik meg. A modernizált gyermeksebészet megfelelő hátteret jelent majd az országban másodikként létrehozandó országos politrauma centrum feladatainak ellátásához is.

(SZTE)

Fotó: Frank Yvette